Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki uwielbiam praktycznie pod każdą możliwą postacią. Najbardziej jednak w ich słodkim wydaniu. Dosyć często robiłam również naleśniki z serem... ale do tej pory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad.
- 115 g mąki pszennej np. tortowej,
- 2 duże jajka,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 30 g roztopionego masła.
Nadzienie serowe:
- 250 g sera mielonego z wiaderka,
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 jajko,
- 4 łyżki dżemu truskawkowego.
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła,
- 50 g płatków migdałów,
- 200 g gęstej śmietany 18%,
- 1 łyżka cukru,
- szklanka pokrojonych truskawek,
- miód lub syrop klonowy.
Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie zmiksować. Usmażyć 6 naleśników.
Przygotować nadzienie. Ser wymieszać z budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem.
Nadzienie rozłożyć równomiernie na każdego naleśnika (po 2 - 3 łyżki). Przed złożeniem, miejscami łyżeczką wyłożyć dżem. Złożyć w trójkąty.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Formę żaroodporną posmarować masłem, ułożyć naleśniki, posmarować je miękkim masłem lub obłożyć wiórkami masła, posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie miejscami wyłożyć śmietanę wymieszaną z cukrem i piec jeszcze przez ok. 5 minut.
Wyjąć z piekarnika, posypać pokrojonymi truskawkami i polać miodem lub syropem klonowym.
Źródło: kwestiasmaku.com
  Drukuj przepis
0 komentarze