Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Już sama nazwa tej potrawy nasuwa wniosek o jej smaku... i proszę mi uwierzyć nie jest absolutnie przesadzona. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. Znika ze stołu w mgnieniu oka :) Jest to danie przygotowane warstwowo, na bazie makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku.
Składniki:
- 300 g makaronu świderki lub rurki,
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 2 cebule,
- 300 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 3 łyżki ketchupu pikantnego,
- 200 g żółtego sera,
- sól, pieprz,
- papryka ostra mielona (1 łyżeczka),
- zioła prowansalskie (1 łyżeczka),
- olej do smażenia.
- 250 ml śmietanki 18%,
- 3 łyżki majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami:
- ugotowany makaron,
- mięso mielone z cebulą,
- pieczarki,
- paprykę.
Przygotować sos. Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec około 15 - 20 min. w 180°C.
Źródło z niewielkimi zmianami: mojekuchennesmaki
  Drukuj przepis
1 komentarze
Super. Robię ta zapiekankę co jakiś czas i zawsze wszystkim smakuje. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarcin