Konfitury truskawkowo-poziomkowe
Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.pl zostało mi sporo owoców. Postanowiłam wykorzystać je na konfitury, które są zdecydowanie smaczniejsze, niż te kupione w sklepie :). Z podanych składników otrzymamy około 6 słoiczków po 200 ml.
Składniki:
Truskawki i poziomki dokładnie umyć, a następnie pokroić bardzo drobno.
Przełożyć do rondelka, dodać cukier żelujący, wymieszać razem z owocami i zagotować.
Doprowadzić do wrzenia, a później gotować jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Jeszcze gorącymi konfiturami, napełnić przygotowane wcześniej słoiczki i od razu je zamykać.
Należy pamiętać, że krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możemy wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.
Aby nasze konfitury przetrwały nam dłużej, należy je zapasteryzować. Polecam pasteryzację na "mokro", czyli w naczyniu z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoiczków) o temperaturze 75°C, przez około 15-20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, słoiki postawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia, przez 24 godziny.
Po tym czasie konfitury najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.
Składniki:
- 750 g truskawek (waga bez szypułek),
- 250 g poziomek,
- 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców).
Truskawki i poziomki dokładnie umyć, a następnie pokroić bardzo drobno.
Przełożyć do rondelka, dodać cukier żelujący, wymieszać razem z owocami i zagotować.
Doprowadzić do wrzenia, a później gotować jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Jeszcze gorącymi konfiturami, napełnić przygotowane wcześniej słoiczki i od razu je zamykać.
Należy pamiętać, że krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możemy wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.
Aby nasze konfitury przetrwały nam dłużej, należy je zapasteryzować. Polecam pasteryzację na "mokro", czyli w naczyniu z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoiczków) o temperaturze 75°C, przez około 15-20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, słoiki postawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia, przez 24 godziny.
Po tym czasie konfitury najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.
  Drukuj przepis
0 komentarze