Ryż zapiekany z budyniem i jabłkami
Na pewno większość z Was, nie jeden raz przygotowywała klasyczny ryż zapiekany z jabłkami. Ale czy próbowaliście połączyć to pyszne danie z warstwą budyniu? Jeżeli nie - to koniecznie spróbujcie - rewelacja! :)
Składniki:
Warstwa jabłkowa:
Dodatkowo:
Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu (nie solić wody!). Po ugotowaniu, dobrze odsączyć i przestudzić.
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżeczki cukru i wody – wymieszać. Przykryć pokrywką i podgotować (ok. 20-25 minut), aż jabłka lekko zaczną się rozpadać. Odstawić.
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy).
Piekarnik rozgrzać do 150°C (z włączonym termoobiegiem).
Przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem.
Wyłożyć warstwę ryżu. Wyrównać. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka. Wyrównać. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 25 minut. Wyjąć i przestudzić. Smakuje wyśmienicie zarówno od razu po przygotowaniu, jak i wystudzone po kilku godzinach.
Inspiracja: rozowapatera.blogspot.com
Składniki:
- 2 woreczki ugotowanego ryżu,
- 1 l mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 4 łyżki cukru,
- 1 opakowanie (32 g) cukru wanilinowego.
Warstwa jabłkowa:
- 8 średnich jabłek (najlepiej szara reneta),
- 3 łyżki cukru,
- 1/4 szklanki wody,
Dodatkowo:
- cynamon,
- 8 plastrów zimnego masła.
Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu (nie solić wody!). Po ugotowaniu, dobrze odsączyć i przestudzić.
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżeczki cukru i wody – wymieszać. Przykryć pokrywką i podgotować (ok. 20-25 minut), aż jabłka lekko zaczną się rozpadać. Odstawić.
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy).
Piekarnik rozgrzać do 150°C (z włączonym termoobiegiem).
Przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem.
Wyłożyć warstwę ryżu. Wyrównać. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka. Wyrównać. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 25 minut. Wyjąć i przestudzić. Smakuje wyśmienicie zarówno od razu po przygotowaniu, jak i wystudzone po kilku godzinach.
Inspiracja: rozowapatera.blogspot.com
  Drukuj przepis
4 komentarze
Ryż i budyń? Jestem na tak! Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Natalie - koniecznie musisz spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Już zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Super! Nie będziesz żałować :) Danie jest na prawdę pyszne.
Usuń