Naleśniki z serem zapiekane w sosie waniliowym

by - października 29, 2017

Naleśniki zapiekane z sosem waniliowym to idealne danie, które można zaserwować zarówno na śniadanie jak i na obiad. Po upieczeniu naleśniki są i mięciutkie i wilgotne. Po prostu rozpływają się w ustach :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 750 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • olej do smażenia.
Nadzienie serowe:

  • 600 g twarogu mielonego z wiaderka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka.
Sos waniliowy:

  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki cukru, 
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 250 ml śmietany kremówki.
Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie.
Twaróg przełożyć do miski. Dodać cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać. Przy wyborze sera należy zwrócić uwagę, żeby ser nie był zbyt rzadki, ponieważ w trakcie pieczenia wypłynie nam z naleśników. Ja wybrałam twaróg kanapkowo-sernikowy "Mój Ulubiony" z Wielunia. Sprawdził się tutaj doskonale.
Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do wysmarowanego masłem, naczynia żaroodpornego (o wymiarach 30 x 22 cm) tak, aby ściśle przylegały do siebie.
Ze składników na sos waniliowy przygotować masę do zalania naleśników. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W drugim naczyniu ubić śmietankę przez około 1 minutę, tylko do momentu, aż się spuszy (nie ubijać na sztywno!). Do masy jajecznej dodać ziarenka z wanilii i ubitą śmietankę. Delikatnie zamieszać i połączyć wszystkie składniki.
Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać sosem waniliowym i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 10-12 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Tuż przed podaniem całość posypać cukrem pudrem.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze