Placki z ricotty z bananami
Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej smakują serwowane z cynamonem i syropem klonowym, ale można je również podawać bez niczego, albo z cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 15-17 placków.
Składniki:
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w ciasto po 2-3 plasterki banana.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak poprzednio lub trochę krócej.
Źródło: kwestiasmaku.com
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 250 g serka ricotta ,
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
- około 1/2 szklanki mleka,
- 2-3 banany.
Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w ciasto po 2-3 plasterki banana.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak poprzednio lub trochę krócej.
Źródło: kwestiasmaku.com
  Drukuj przepis
1 komentarze
Placuszki u mnie zazwyczaj lądują na talerzu w weekend :) Uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuń