Karkówka zapiekana w sosie
Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko na raz - a później obiadek robi się sam :)
Składniki:
Sos:
Dodatkowo:
Mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni.
Przygotować sos. W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Cebule pokroić na plastry.
Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190°C (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem.
Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com
  Drukuj przepis
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- sól, pieprz,
- mąka do obtaczania mięsa.
Sos:
- 0,6 litra wody,
- 1 kostka rosołowa,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- ostra i słodka papryka,
- pieprz cayenne lub czarny,
- ulubione zioła.
Dodatkowo:
- 2 cebule do obłożenia mięsa.
Mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni.
Przygotować sos. W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Cebule pokroić na plastry.
Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190°C (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem.
Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com
  Drukuj przepis
0 komentarze