Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar i dodatek tartych kiszonych ogórków. Ten przepis jest dosyć pracochłonny, ale dzięki temu zupa jest niesamowita :) To najlepsza ogórkowa jaką jadłam do tej pory.
Składniki:
Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 2 żeberkami. Do większego garnka włożyć żeberka i wlać zimną wodę do około 2/3 objętości (będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać żołądki. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać, przeciąć na pół, położyć na palniku kuchenki gazowej i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej, możemy to zrobić za pomocą małego palnika gazowego (takiego jakiego używa się do przygotowania Crème brûlée). Cebulę włożyć do zupy. Dodać kostki rosołowe i gałązki natki pietruszki. Delikatnie zamieszać. Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na niewielką kostkę i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne). Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać.
Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z rozdrobnionym mięsem i żeberkami z zupy.
Źródło: kwestiasmaku (z niewielkimi zmianami).
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 korpus kurczaka,
- kilka kurzych żołądków,
- 3 ziela angielskie,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziarenek pieprzu,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora,
- 2 kostki rosołowe,
- 1 cebula,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- 400 g ogórków kiszonych,
- 700 g ziemniaków,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej").
Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 2 żeberkami. Do większego garnka włożyć żeberka i wlać zimną wodę do około 2/3 objętości (będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać żołądki. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości (marchewkę, pietruszkę i selera) dodać do zupy, wrzucić dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać, przeciąć na pół, położyć na palniku kuchenki gazowej i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej, możemy to zrobić za pomocą małego palnika gazowego (takiego jakiego używa się do przygotowania Crème brûlée). Cebulę włożyć do zupy. Dodać kostki rosołowe i gałązki natki pietruszki. Delikatnie zamieszać. Zupę gotować przez około 1 godzinę (lub 1 i 1/2 godziny jeśli mamy czas) na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzała.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na niewielką kostkę i dodać do zupy. Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek.
Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już potrzebne). Śmietanę włożyć do większego kubka i stopniowo - po 1 łyżce - dodawać wywar cały czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać.
Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z rozdrobnionym mięsem i żeberkami z zupy.
Źródło: kwestiasmaku (z niewielkimi zmianami).
  Drukuj przepis
1 komentarze
Zdecydowanie moja ulubiona zupa. Jem ją za każdym razie po przerwie w domu.
OdpowiedzUsuńIdealna!