Deser kokosowo-kajmakowy
Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru.
Składniki:
Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie z roztopionym i wystudzonym masłem. Przygotować pucharki do deserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki.
Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru. Ubić kogel-mogel. Następnie do masy z żółtkami dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać mikserem do momentu, aż wszystko dobrze się połączy, a w masie nie będzie żadnych grudek. Wyjąć pucharki z lodówki i rozłożyć po około 3-4 łyżki masy, do każdego z nich. Ponownie włożyć do lodówki.
Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię. Podsmażyć je przez chwilę (cały czas mieszając), aż wiórki nabiorą złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć pucharki z lodówki. Do każdego z nich, wlać po 2-3 łyżki masy kajmakowej, a następnie wsypać warstwę wiórków kokosowych.
Do wysokiego naczynia wlać 150 ml śmietanki 30%, wsypać 1 łyżkę cukru pudru i ubić ją na sztywno.
Desery udekorować starkowaną czekoladą i ubitą śmietanką.
Składniki:
- 1 szklanka pokruszonych ciasteczek Digestive (ok. 100 g),
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 150 g czekolady mlecznej,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 6 żółtek,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 50 g starkowanej mlecznej czekolady.
Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie z roztopionym i wystudzonym masłem. Przygotować pucharki do deserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki.
Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru. Ubić kogel-mogel. Następnie do masy z żółtkami dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać mikserem do momentu, aż wszystko dobrze się połączy, a w masie nie będzie żadnych grudek. Wyjąć pucharki z lodówki i rozłożyć po około 3-4 łyżki masy, do każdego z nich. Ponownie włożyć do lodówki.
Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię. Podsmażyć je przez chwilę (cały czas mieszając), aż wiórki nabiorą złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć pucharki z lodówki. Do każdego z nich, wlać po 2-3 łyżki masy kajmakowej, a następnie wsypać warstwę wiórków kokosowych.
Do wysokiego naczynia wlać 150 ml śmietanki 30%, wsypać 1 łyżkę cukru pudru i ubić ją na sztywno.
Desery udekorować starkowaną czekoladą i ubitą śmietanką.
  Drukuj przepis
3 komentarze
śliczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńCzysta perfekcja! Świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
OdpowiedzUsuń