Filet z mintaja z prażoną cebulką
Czasami wystarczy dodać kilka nowych składników, żeby dobrze znane nam danie, zmienić w coś bardzo wykwintnego. Tak właśnie było, z pozornie wszystkim nam znanym filetem z mintaja. Postanowiłam wzbogacić go dodatkową warstwą z cebulki prażonej, majonezu i żółtego sera. Efekt końcowy - rewelacja! :) Polecam wszystkim wielbicielom morskich przysmaków.
Składniki:
Filety dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej z opcją grill, a jeżeli takiej nie mamy to z termoobiegiem).
Każdy z filetów, najpierw posmarować 1 łyżką majonezu, następnie posypać cebulką prażoną (około 1 łyżki) - a na koniec posypać tartym, żółtym serem.
Wstawić do piekarnika i piec tylko do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać od razu po przyrządzeniu. Idealnie smakują podane z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 6 filetów mintaja,
- 6 łyżek majonezu,
- około 1 szklanki starkowanego żółtego sera,
- 1/2 szklanki cebulki prażonej.
- 1,5 szklanki mleka,
- kilka łyżek mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko.
- olej do smażenia.
Filety dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej z opcją grill, a jeżeli takiej nie mamy to z termoobiegiem).
Każdy z filetów, najpierw posmarować 1 łyżką majonezu, następnie posypać cebulką prażoną (około 1 łyżki) - a na koniec posypać tartym, żółtym serem.
Wstawić do piekarnika i piec tylko do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać od razu po przyrządzeniu. Idealnie smakują podane z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.
  Drukuj przepis
0 komentarze