Jaglanka z sosem Tahini i granatem

by - października 18, 2018

Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu?

Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego),
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego.

Sos Tahini:
  • 1 łyżka pasty tahini,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Dodatkowo:
  • pestki z 1/2 owocu granatu.

Kaszę jaglaną opłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do momentu aż będzie klarowna. Wsypać ją do niedużego garnka, dodać mleko oraz połowę mleka kokosowego (125 ml), cukier trzcinowy i zagotować na średnim ogniu.
Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez około 15 minut.
Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia.
Wymieszać składniki sosu Tahini. Wyłuskać nasiona z granatu i dodać je do sosu. Podawać z jaglanką.

Źródło: kwestiasmaku.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze