Barszczyk Wigilijny II
Chyba każda gospodyni poszukuje przepisu idealnego na konkretne danie. Dla mnie ostatnio priorytetem było znalezienie przepisu na barszcz wigilijny - lekko słodkawego, odpowiednio doprawionego i o idealnym bordowym kolorze. I znalazłam... :) Dzielę się nim z Wami poniżej.
Składniki:
Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko delikatnie się gotować). W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko (razem ze skórką) zetrzeć na tarce.
Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody oraz wywar z grzybami. Przykryć garnek i zagotować na minimalnym ogniu (zagotowanie ma trwać około 20 minut). W międzyczasie dodać goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy.
Po zagotowaniu trzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia.
Do barszczu warto dodać 250 ml zakwasu z buraków.
Barszcz odstawić na około godzinę.
Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz świeżo mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na minimum godzinę ale najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia (można też zostawić na ok. 1 - 2 dni w chłodnym miejscu).
Barszcz przecedzić i schować do lodówki. Następnego dnia lub przed podaniem podgrzać, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Ważne!
Wigilijny barszcz gotuje się bez wywaru mięsnego, więc może być trudno go doprawić. W razie potrzeby możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy).
W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne.
Podawać z uszkami np. z kapustą i grzybami.
Źródło: kwestiasmaku.com
Składniki:
- 40 g suszonych borowików,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 10 ziaren pieprzu,
- 2 kg czerwonych buraków,
- 1/2 korzenia selera,
- 1 jabłko (np. szara reneta),
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%,
- sól morska (około 1/2 łyżki),
- świeżo zmielony czarny pieprz (około 1 łyżeczki),
- 3 łyżki cukru,
- opcjonalnie: 3 goździki, kawałek kory cynamonu,
- 250 ml zakwasu z buraków.
Do garnka wlać 500 ml wody, wsypać suszone borowiki. Na palniku kuchenki opalić nieobraną cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Cebulę i czosnek przekroić na pół i dodać do grzybów. Zagotować na umiarkowanym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i na minimalnym ogniu gotować przez około 25 minut (wywar ma tylko delikatnie się gotować). W międzyczasie dodać do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Buraki i selera umyć, obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce (na dużych oczkach, jak do surówki) lub posiekać w melakserze. Jabłko (razem ze skórką) zetrzeć na tarce.
Starte buraki, selera i jabłko włożyć do dużego garnka (warzyw będzie dość sporo), dodać 2,5 litry wody oraz wywar z grzybami. Przykryć garnek i zagotować na minimalnym ogniu (zagotowanie ma trwać około 20 minut). W międzyczasie dodać goździki, cynamon i anyż jeśli ich używamy.
Po zagotowaniu trzymać wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodać ocet i wymieszać. Odstawić z ognia.
Do barszczu warto dodać 250 ml zakwasu z buraków.
Barszcz odstawić na około godzinę.
Do barszczu dodać sól (do smaku), pieprz świeżo mielony, cukier oraz świeży posiekany ząbek czosnku, znów zostawić na minimum godzinę ale najlepiej do czasu całkowitego ostudzenia (można też zostawić na ok. 1 - 2 dni w chłodnym miejscu).
Barszcz przecedzić i schować do lodówki. Następnego dnia lub przed podaniem podgrzać, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Ważne!
Wigilijny barszcz gotuje się bez wywaru mięsnego, więc może być trudno go doprawić. W razie potrzeby możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy).
W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne.
Podawać z uszkami np. z kapustą i grzybami.
Źródło: kwestiasmaku.com
  Drukuj przepis
0 komentarze