Schab pieczony w miodzie
Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.
Składniki:
Marynata:
Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele.
Teraz należy przygotować marynatę.
W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki. Dodać sól, majeranek i olej. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Owinąć schab w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso i ogrzać je do temperatury pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przygotować rękaw do pieczenia. Przełożyć do niego obsmażone mięso. Dodać miód. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (grzanie góra-dół) na około 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnąć z worka i odłożyć na chwilę na desce. Smacznego.
Składniki:
- 1½ kg schabu,
- około 10 suszonych śliwek,
- około 10 suszonych moreli,
- 4 łyżki miodu,
- olej do obsmażenia.
Marynata:
- 3 łyżki oleju,
- 4 goździki,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- łyżka majeranku,
- 8 ziaren czarnego pieprzu,
- sól (wg uznania).
Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele.
Teraz należy przygotować marynatę.
W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki. Dodać sól, majeranek i olej. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Owinąć schab w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso i ogrzać je do temperatury pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przygotować rękaw do pieczenia. Przełożyć do niego obsmażone mięso. Dodać miód. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (grzanie góra-dół) na około 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnąć z worka i odłożyć na chwilę na desce. Smacznego.
  Drukuj przepis
0 komentarze