Gołąbki tradycyjne
Podobnie jak z bigosem - tak jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się z wami swoją wersją. W gołąbkach bardzo ważny jest sos pomidorowy. Ja akurat przygotowuję sos z koncentratu pomidorowego, z dodatkiem aromatycznych przypraw i śmietany. Gołąbki to obiad idealny który można odgrzewać w kolejnych dniach.
Gotowe gołąbki można po przygotowaniu włożyć do wyparzonych słoików (po 2 szt.), zalać gorącym sosem (czystym pomidorowym, bez śmietany) i zamknąć. Po schłodzeniu możemy je przechowywać w lodówce, nawet do 2 tygodni.
Składniki:
- 800 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki),
- 150 g ryżu,
- 2 cebule,
- 1 biała kapusta,
- 2 l bulionu,
- sól,
- pieprz.
Sos pomidorowy:
- 600 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki papryki łagodnej
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%.
Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (normalnie jak do jedzenia). Wystudzić.
Kapustę opłukać. Pozbyć się wierzchnich, grubych liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętym otworem do dołu), gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i odłożyć do przestudzenia.
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ugotowany ryż. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
Po przestudzeniu kapusty rozebrać ją z liści. Jeżeli na liściach występują duże zgrubienia, to lepiej je od razu delikatnie odciąć. Następnie na każdy liść nakładać porcje mięsa (1-2 łyżki).
Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej). Liście kapusty, które nam zostaną przydadzą się na później.
Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (które nam zostały), a następnie układać na nich gołąbki (koniecznie łączeniem do dołu). Bulion podgrzać w innym garnku i zalać nim gołąbki. Całość przykryć i gotować przez około 50 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie ma potrzeby mieszania gołąbków.
Teraz czas na sos pomidorowy. Powstały wywar z gołąbków zlać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Gotować przez 10-15 minut bez przykrycia. Na koniec stopniowo dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Sos przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, tak aby sos równomiernie się rozprowadził.
  Drukuj przepis
0 komentarze