Gołąbki tradycyjne

by - października 09, 2019

Podobnie jak z bigosem - tak jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się z wami swoją wersją. W gołąbkach bardzo ważny jest sos pomidorowy. Ja akurat przygotowuję sos z koncentratu pomidorowego, z dodatkiem aromatycznych przypraw i śmietany. Gołąbki to obiad idealny który można odgrzewać w kolejnych dniach. 
Gotowe gołąbki można po przygotowaniu włożyć do wyparzonych słoików (po 2 szt.), zalać gorącym sosem (czystym pomidorowym, bez śmietany) i zamknąć. Po schłodzeniu możemy je przechowywać w lodówce, nawet do 2 tygodni.

Składniki:
  • 800 g mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki),
  • 150 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 1 biała kapusta,
  • 2 l bulionu,
  • sól,
  • pieprz.

Sos pomidorowy:
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól,
  • pieprz, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1/2 łyżeczki papryki łagodnej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%.

Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu (normalnie jak do jedzenia). Wystudzić.

Kapustę opłukać. Pozbyć się wierzchnich, grubych liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętym otworem do dołu), gotować przez około 20 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować jeszcze przez 10 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i odłożyć do przestudzenia.

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać ugotowany ryż. Cebulę obrać, pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.

Po przestudzeniu kapusty rozebrać ją z liści. Jeżeli na liściach występują duże zgrubienia, to lepiej je od razu delikatnie odciąć. Następnie na każdy liść nakładać porcje mięsa (1-2 łyżki).
Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej). Liście kapusty, które nam zostaną przydadzą się na później.

Dno dużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (które nam zostały), a następnie układać na nich gołąbki (koniecznie łączeniem do dołu). Bulion podgrzać w innym garnku i zalać nim gołąbki. Całość przykryć i gotować przez około 50 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie ma potrzeby mieszania gołąbków.

Teraz czas na sos pomidorowy. Powstały wywar z gołąbków zlać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Gotować przez 10-15 minut bez przykrycia. Na koniec stopniowo dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Sos przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, tak aby sos równomiernie się rozprowadził.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze