Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym

by - października 12, 2019

I kolejna na moim blogu sałatka warstwowa. Uwielbiam je :) W takich sałatkach całą tajemnicą sukcesu, są odpowiednio dobrane składniki. W tej sałatce, składniki są dla mnie dobrane po prostu idealnie! Tego typu sałatki sprawdzają się zarówno jako domowy posiłek jak i na poczęstunek dla gości. Serdecznie polecam.

Składniki:
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka krojonego ananasa,
  • 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy),
  • 150 g sera żółtego,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • na wierzch: kapusta pekińska.

Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera.
Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę.
Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem.
Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską.

Źródło z niewielkimi zmianami: kwestiasmaku.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Sałatka na zdjęciu wygląda niesamowicie. Na pewno skorzystam z tego przepisu. Zbliżają się święta to na pewno taka sałatka zagości na moim stole. Ostatnio robiłam https://najlepszewkuchni.pl/przepis/weganska-pasta-z-zielonej-soczewicy-z-czosnkiem-i-slonecznikiem-2834.html pyszna wyszła ta pasta. Polecam serdecznie. Sprawdzi się na rodzinnym stole.

    OdpowiedzUsuń