Knedle ze śliwkami

by - grudnia 01, 2019

Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone),
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki,
  • sól.

Dodatkowo:

  • 400 g śmietany 18%,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • cynamon.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską.
Śliwki umyć i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajko, posolić i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na cienki placuszek. Na środku umieścić śliwkę, a w środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru i szczyptę cynamonu. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
Zagotować dużą ilość wody i stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli gotować przez około 5 minut do czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.
Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem i cynamonem.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarze

  1. Tylko raz w życiu robiłam knedle! Muszę koniecznie to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń