Biała kiełbasa w cieście francuskim

by - kwietnia 08, 2020

Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko.

Składniki:
  • 3 białe kiełbasy (parzone),
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego),
  • 1 żółtko, 
  • 3 łyżki mleka.

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę.

Tak przygotowane roladki, pokroić na około 1,5 cm plasterki i ponakłuwać na patyczki do szaszłyków.

Żółtko wymieszać z mlekiem.

Piekarnik nagrzać do temp. 200° C. Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej szaszłyki i posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić blachę do piekarnika i całość piec (opcja góra-dół) przez około 20 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni.

Podawać gorące z żurkiem lub białym barszczem.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze