Ten przepis to jeden z tych długo wyszukiwanych :) Żurek przygotowany na bazie tej receptury jest wyjątkowy. Polecam go serdecznie.
Składniki:
- 3 i 1/2 litra wody,
- 300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych kości wieprzowych lub żeberek,
- włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 gałązki natki,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku,
- 500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej),
- 300 g kiełbasy wiejskiej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka,
- 1 litr zakwasu (żurku),
- 250 g gęstej śmietany 18%.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 4 kawałki boczek lub opłukane kości lub żeberka. Postawić na gazie i zagotować.
W międzyczasie przygotować warzywa: cebulę obrać pozostawiając jedną zewnętrzną łuskę. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki i pokroić na kilka kawałków. Pora i natkę opłukać. Wszystkie warzywa dodać do zagotowanego wywaru, posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku oraz chrzan. Gotować przez 1 minutę, odstawić z ognia i doprawić w razie potrzeby solą.
W drugim garnku podgrzać żurek (zakwas) i zaprawić go śmietaną.
Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wiejską) oraz pokrojoną marchewkę. Wsypać majeranek oraz stopniowo wlewać żurek ze śmietaną jednocześnie mieszając. Nie trzeba już zagotowywać.
Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wiejską) oraz pokrojoną marchewkę. Wsypać majeranek oraz stopniowo wlewać żurek ze śmietaną jednocześnie mieszając. Nie trzeba już zagotowywać.
Drukuj przepis
0 komentarze