Tosty francuskie na słodko
Uwielbiam śniadania na słodko. Dzisiaj zaproponuję bardzo prosty przepis na tosty francuskie z cukrem pudrem i z owocami. Tosty można wykonać z dowolnego miękkiego pieczywa, np. chleba, bułki francuskiej, pieczywa tostowego czy tak jak moim przypadku z chałki. Przepis na chałkę pieczoną w foremce, znajdziecie na moim drugim blogu swiatciasta.pl.
Składniki:
Do głębokiego talerza wbić jajka, dodać mleko i cukier. Za pomocą widelca wymieszać wszystkie składniki, tak aby dobrze się połączyły.
Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami masła. Chałkę najpierw pojedynczo moczyć w przygotowanym jajku z mlekiem z obu stron. Następnie układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Mi wystarczyło po 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu każdy kawałek odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Tosty podawać posypane cukrem pudrem i ozdobione ulubionymi owocami.
Składniki:
- 6 kromek chałki,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- masło,
- ulubione owoce: np. jagody, banan, truskawki,
- cukier puder do posypania.
Do głębokiego talerza wbić jajka, dodać mleko i cukier. Za pomocą widelca wymieszać wszystkie składniki, tak aby dobrze się połączyły.
Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami masła. Chałkę najpierw pojedynczo moczyć w przygotowanym jajku z mlekiem z obu stron. Następnie układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Mi wystarczyło po 2 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu każdy kawałek odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Tosty podawać posypane cukrem pudrem i ozdobione ulubionymi owocami.
  Drukuj przepis
0 komentarze