Zapiekanka makaronowa z papryką i kurczakiem

by - maja 12, 2020

Ten przepis wynalazłam, kiedy szukałam inspiracji na to co mam w lodówce. Bardzo często w ten właśnie sposób wynajdujemy najciekawsze propozycje. Tym razem jest to zapiekanka makaronowa z dodatkiem kurczaka i papryki, z dodatkiem sosu na bazie przepisu pomidorowego. Jeżeli ktoś nie przepada za przecierem, można go z powodzeniem zastąpić krojonymi pomidorami w sosie pomidorowym.

Składniki:
  • 100 g makaronu świderki,
  • 1 kostka rosołowa (drobiowa),
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 dag mozarelli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 szklanka wody.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Podsmażyć je na oleju.
Makaron ugotować al dente.
Warzywa i kurczaka pokroić w paski. Dodać do cebuli. Dusić około 15 minut. Następnie podlać szklanką wody. Dodać kostkę rosołową i przecier pomidorowy.
Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać startym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać 20 minut. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze