Kanapka z awokado, jajkiem sadzonym i bekonem

by - lipca 22, 2020

Kolejna kanapka z pieczywa tostowego na moim blogu. Tym razem bazę kanapki jest awokado wzbogacone spiruliną, która stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych, jakiej nie jest w stanie nam zaoferować żaden inny produkt spożywczy. Spirulina posiada zdolności oczyszczające, przyspieszające metabolizm oraz procesy trawienne. Wspomaga układ odpornościowy, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób (np. nowotworów) poprzez działanie wolnych rodników.

Składniki:
  • 4 kropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego,
  • 2 jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 szczypty spiruliny (opcjonalnie),
  • 4 plasterki bekonu (lub surowego boczku wędzonego),
  • sól,
  • olej do smażenia.

Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miseczki i za pomocą widelca rozgnieść wszystko na pastę. Dodać spirulinę i ponownie dokładnie zamieszać całość. Odstawić.
Plasterki bekonu podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Następnie na tej samej patelni usmażyć jajka sadzone na małym ogniu, do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posolić do smaku. Odstawić z ognia. W międzyczasie podgrzać kromki chleba tostowego w opiekaczu.
Z tak przygotowanych składników przygotować kanapki, układając kolejno: kromka pieczywa, pasta z awokado, jajko sadzone, 2 plasterki bekonu i ponownie kromka pieczywa. Smacznego :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze