Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki

by - września 19, 2020

Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek do bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis. Polecam.

Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka.

Marynata:
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 2 kopiaste łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka oleju.

Dodatkowo:
  • 30-40 ml wody,
  • 1 łyżka sezamu,
  • drobny szczypiorek do posypania.

Pierś z kurczaka dokładnie umyć i sunąć wszystkie zbędne błonki. Pociąć na niewielkie paski. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Teraz czas na marynatę. Przygotować niewielką miseczkę. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Dodać ocet, miód, sos sojowy, imbir, paprykę, chili i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatę przelać na kurczaka i dokładnie go w niej obtoczyć.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C (z termoobiegiem). 
Tuż przed włożeniem do piekarnika, do kurczaka dodać około 30-40 ml wody, tak żeby uzyskać dodatkowy sos i żeby miód nam się nie skarmelizował. Przemieszać całość.  Kiedy temperatura będzie już odpowiednia, włożyć naczynie z kurczakiem. Piec około 15 minut. 2 minuty przed zakończeniem czasu pieczenia - kurczaka posypać sezamem, delikatnie przemieszać i ponownie wsunąć do piekarnika.
Po upieczeniu, mięso przełożyć do miseczki lub na talerz. Posypać niewielką ilością drobno posiekanego szczypiorku. Podawać od razu po upieczeniu.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze