Makaron po florencku
Przepis na makaron z kurczakiem zawsze będzie w cenie. Nic dziwnego, to sposób na szybki do przygotowania, sycący i smaczny obiad. Dzisiaj zaproponuję przepis na makaron po florencku, z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i aksamitnego sosu serowego na bazie mozzarelli. Cały proces przygotowania zajmie nam tylko około 30 minut. Tak więc jest to idealna propozycja dania dla zabieganych :)
Składniki:
- 250 g makaronu penne (pełnoziarnistego),
- 500 g filetu z piersi kurczaka,
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 150 g pomidorów suszonych w oleju (waga po odsączeniu),
- 3 ząbki czosnku,
- 100 ml bulionu,
- 100 ml słodkiej śmietanki 12% (takiej do kawy),
- 250 ml mleka 3,2 %,
- 375 g sera mozzarella (waga po odsączeniu),
- 70 g szpinaku świeżego,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać go papryką ostrą, słodką i solą, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Po tym czasie kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażyć do momentu, aż kurczak nie będzie już surowy. Pomidory odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kurczaka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu.
Dodać bulion, śmietankę, mleko, i pokruszoną na mniejsze kawałki mozzarellę.
Gotować dalej mieszając co chwilę, do momentu, aż sos będzie kremowy, a ser dobrze się rozpuści. Po około 3-4 minutach sos powinien zgęstnieć.
Dodać ugotowany wcześniej makaron i porwany na mniejsze kawałki szpinak. Na wierzch położyć łyżkę masła, przykryć całość pokrywką i gotować przez 4-5 minut, aż szpinak zmięknie.
Uwaga! Jeżeli sos wyjdzie nam zbyt rzadki - można dodać więcej sera, a jeżeli zbyt gęsty można dolać odrobinę mleka.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis
0 komentarze