Gofry

by - grudnia 01, 2020

Idealne gofry są lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie, ale nie gumowate. Żeby znaleźć przepis na taki ideał :), musiałam wypróbować wiele różnych przepisów. Aż w końcu znalazłam go na stronie kwestiasmaku.com. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Polecam go wszystkim fanom tego przysmaku.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić, aby odpoczęło na około 15 minut.
Rozgrzać gofrownicę. Ciasto nakładać metalową chochelką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni.
Gofry piec do uzyskania ładnego rumianego koloru, a po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Podawać zaraz po upieczeniu, posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami np. dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Źródło przepisu: kwestiasmaku.com




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze