Kotlety mielone z pieczarkami i ostrą papryczką

by - grudnia 16, 2020

Dzisiaj zaproponuję kotlety mielone z charakterkiem :) Tradycyjne mielone zna każdy, ale nie wyczuwa się w nich żadnych mocniejszych akcentów smakowych, postanowiłam więc wzmocnić je dodatkiem pieczarek smażonych z cebulką oraz odrobiną ostrej papryczki. Smakują wyśmienicie serwowane zaraz po przygotowaniu z dodatkiem ziemniaczków i mizerii. To będzie pyszny, domowy obiad w rodzinnym gronie :)

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
  • 250g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • ½ ostrej papryczki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Pieczarki dokładnie umyć. Cebulę obrać.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem na rozgrzanym oleju, do momentu odparowania wody. 
Ostrą papryczkę również pokroić w drobną kosteczkę.
Do dużej miski przełożyć mięso mielone, pieczarki z cebulką, papryczkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać po kolei w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze