Rogaliki drożdżowe z mięsem

by - grudnia 21, 2020

Pyszne, mięciutkie rogaliki z mięsem są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Przed świętami najbardziej popularne są przepisy, które wymagają jak najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Mięsny farsz:

  • 700 g mięsa gotowanego mieszanego (drobiowo-wołowego),
  • 1 duża cebula,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1 szklanka bulionu (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 1-2 łyżeczki oleju do smażenia.

Dodatkowo do posmarowania pasztecików:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso (pozbawione kości i zbędnych chrząstek), cebulę i marchewkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy - dodać ciepły bulion, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i posiekać całość nożem. Dodać pokruszone drożdże i ponownie posiekać całość. Kolejno dodać jajka, żółtka i śmietanę. Jeszcze chwilę posiekać nożem, a następnie już rękoma zagnieść jednolite gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułożyć porcję farszu (fot.1), a następnie kolejno zwijać rogaliki (fot.2). Układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimum 3 cm odstępy.

Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki piec około 15-20 minut w 180°C (do zarumienienia). 
Studzić na kratce.

Źródło przepisu: gotujzcukiereczkiem.pl






  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze