Rogaliki drożdżowe z mięsem
Pyszne, mięciutkie rogaliki z mięsem są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Przed świętami najbardziej popularne są przepisy, które wymagają jak najmniej czasu na przygotowanie. I to jest jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 100 g śmietany 18%,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Mięsny farsz:
- 700 g mięsa gotowanego mieszanego (drobiowo-wołowego),
- 1 duża cebula,
- 1 ugotowana marchewka,
- 1 szklanka bulionu (opcjonalnie),
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia.
Dodatkowo do posmarowania pasztecików:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso (pozbawione kości i zbędnych chrząstek), cebulę i marchewkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy - dodać ciepły bulion, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i posiekać całość nożem. Dodać pokruszone drożdże i ponownie posiekać całość. Kolejno dodać jajka, żółtka i śmietanę. Jeszcze chwilę posiekać nożem, a następnie już rękoma zagnieść jednolite gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na koło o grubości 3 mm. Koło podzielić na 12 równych części – powstanie nam 12 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta ułożyć porcję farszu (fot.1), a następnie kolejno zwijać rogaliki (fot.2). Układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując minimum 3 cm odstępy.
Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim rogaliki tuż przed pieczeniem. Rogaliki piec około 15-20 minut w 180°C (do zarumienienia).
Studzić na kratce.
Źródło przepisu: gotujzcukiereczkiem.pl
Drukuj przepis
0 komentarze