Jaglana - czyli zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany jest bardzo prosty do przygotowania. Powstaje ze zmiksowanej, ugotowanej kaszy jaglanej i mleka np. kokosowego. Budyń jaglany z karmelizowanymi bananami, to danie, które stanowi pyszny posiłek i idealnie sprawdzi się na śniadanie.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na wodzie),
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 2 łyżki drobnego, białego cukru,
- 1 banan,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
- 1 łyżka posiekanych orzechów*
Ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej jeszcze ciepłą) przełożyć do wysokiego naczynia. Dolać mleko i dosypać cukier. Za pomocą blendera ręcznego, zblendować wszystko na gładką masę (im dłużej tym lepiej).
Banana obrać i pokroić na grubsze plasterki (około 1 cm). Na patelni z grubym dnem rozpuścić brązowy cukier z wodą. Doprowadzić do zagotowania i podgrzewać do momentu uzyskania złotego karmelu. Dodać masło. Całość cały czas mieszać. Gdy masa znów będzie idealnie jednolita, wrzucić pokrojone banany i podgrzewać w karmelu przez około 3-4 minuty, aż zmiękną i delikatnie się zarumienią. Zdjąć z kuchenki.
Do miseczki nałożyć porcję budyniu jaglanego. Na wierzch ułożyć karmelizowane banany i posypać posiekanymi orzechami.
* gatunek orzechów jest dowolny, grunt, żeby nie miał w sobie gorzkiego posmaku.
0 komentarze