Sałatka warstwowa z tuńczykiem i papryką konserwową
Tego typu sałatka zawsze sprawdza się zarówno jako domowy posiłek, poczęstunek dla gości lub jako eleganckie danie na święta. Sałatka składa się z kilku wyrazistych składników, takich jak tuńczyk, papryka konserwowa lub marynowane pieczarki, ale również neutralnych - jak jajka i kukurydza, które idealnie łączą ją w całość.
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 1 puszka kukurydzy,
- 150 g czerwonej papryki konserwowej (waga po odsączeniu),
- 170 g marynowanych pieczarek (waga po odsączeniu),
- 1 średnia cebula,
- 150 g żółtego sera,
- 400 ml majonezu,
- szczypiorek.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w drobną kosteczkę, a żółtka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Przełożyć na sitko i przelać wrzącą wodą, żeby złagodzić ją w smaku. Odstawić.
Kukurydzę, pieczarki i paprykę dobrze odsączyć na sitku.
Pieczarki i paprykę pokroić na drobną kosteczkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W szklanej misce układać warstwami:
- ½ cebuli,
- białka jaj,
- 1 puszka tuńczyka odsączonego z zalewy,
- ½ majonezu,
- paprykę konserwową,
- kukurydzę,
- pieczarki,
- ½ sera,
- 1 puszka tuńczyka odsączonego z zalewy,
- ½ cebuli,
- ½ majonezu,
- ½ sera,
- starte żółtka,
- pokrojony szczypiorek.
Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Źródło (z kilkoma zmianami): mirabelkowy.pl
Drukuj przepis
0 komentarze