Warstwowa galaretka drobiowa z warzywami

by - marca 31, 2021

Małe galaretki z domowego bulionu, z dodatkiem ugotowanych piersi z kurczaka i warzyw konserwowych. Prosta w przygotowaniu, a bardzo efektowna przystawka. Można ją serwować z dodatkiem soku z cytryny lub octu. Polecam jako element świątecznego śniadania :)

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 30 g żelatyny,
  • 2 piersi z kurczaka (ugotowane w bulionie),
  • 1 słoik marchewki z groszkiem,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 3-4 jajka przepiórcze.

Jajka przepiórcze ugotować na twardo.
Bulion podgrzać. Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Dodać do bulionu i mieszać, aż do momentu kiedy żelatyna całkowicie połączy się z bulionem.
Marchewkę z groszkiem i kukurydzę odsączyć.
Ugotowane piersi z kurczaka, pokroić lub poszarpać na drobne kawałki.

Przygotować foremki do galaretek o średnicy 7-8 cm. Jajka przepiórcze obrać i pokroić na plasterki.
Na dno foremki ułożyć plasterek jajka i wsypać porcję kukurydzy. Zalać bulionem z żelatyną (tylko do wysokości warzyw) i wstawić do lodówki, żeby warstwa stężała. Następnie ułożyć warstwę kurczaka. Zalać bulionem i wstawić do lodówki. Na koniec wsypać ostatnią warstwę groszku z marchewką, zalać bulionem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze