Kulki ziemniaczane

by - sierpnia 16, 2021

Bardzo proste w przygotowaniu kulki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, smażone w głębokim tłuszczu. Takie kulki to idealna alternatywa dla frytek lub gotowanych ziemniaków do obiadu. Można je serwować samodzielnie z ulubionym sosem, lub jako dodatek do dań mięsnych.
Bardzo ważne, żeby w tym przepisie wykorzystać ziemniaki typu C, czyli takie które są najbardziej mączyste i zawierają najwięcej skrobi. Należą do nich np. gatunki Bryza, Centa, Honorata, Tajfun, Ibis, Gracja, Grot, Etiuda i Legenda.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera (drobno startego)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia (minimum 1 l)

Cebulę obrać, pokroić na kosteczkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
Ugotowane w osolonej wodzie i całkowicie wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa, razem z cebulką.
Dodać jajko, drobno starty żółty ser, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Zagnieść całość na jednolitą, zwartą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie zagnieść całość.

Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich równe kuleczki, o wadze około 30 g. Następnie każdą kulkę obtoczyć dokładnie w bułce tartej i wrzucać na dobrze rozgrzany olej. Najlepiej smażyć kulki we frytownicy, ale jeżeli jej nie posiadamy, możemy wykorzystać zwykły garnek z grubym dnem. Smażyć na złoty kolor i wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać od razu po przygotowaniu.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze